top of page

Αντιπαράθεση για τις θέσεις ΣΕΠ στο ΕΑΠ


Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της διοίκησης του ΕΑΠ, της κυβέρνησης, του ενιαίου φορέα μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ και της αντιπολίτευσης, σχετικά με τον τρόπο επιλογής των μελών ΣΕΠ του ΕΑΠ για τα έτη 2017-2020. Συγκεκριμένα τα μέλη ΔΕΠ και η αντιπολίτευση κατηγορούν τη διοίκηση του ΕΑΠ ότι ο νέος τρόπος επιλογής των μελών ΣΕΠ δεν ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και δεν είναι σύμφωνος με τις εισηγήσεις των κοσμητειών του ΕΑΠ. Σε αντίθεση, η κυβέρνηση θεωρεί την κριτική άδικη και στοχευμένη.


(Για την ιστορία να πούμε ότι οι θέσεις ΣΕΠ του ΕΑΠ δεν δίνονταν ποτέ μέχρι σήμερα με τρόπο διαφανή)


Η ανακοίνωση του ενιαίου φορέα των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ:


Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Φορέα Μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ της 3ης Απριλίου 2017 θεωρεί ότι:


Α. Η τρέχουσα προκήρυξη για τις θέσεις των μελών Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού της επόμενης τριετίας (2017-2020) δεν ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις κατατεθειμένες προτάσεις των Κοσμητειών του ΕΑΠ.


Β. Η ΓΣ ζητά την ακύρωση της προκήρυξης αυτής και την αντικατάστασή της από τις σχετικές εισηγήσεις των Κοσμητειών, οι οποίες πρέπει να είναι τα μοναδικά υπεύθυνα όργανα για την επιλογή των μελών ΣΕΠ.


Γ. Ο δημόσιος λόγος και οι πράξεις της διορισμένης από το Υπουργείο Παιδείας Διοικούσας Επιτροπής δεν συνάδουν με την ακαδημαϊκή δεοντολογία.


Δ. Η αυτοδυναμία του ΕΑΠ, η οποία έχει καταχρηστικά αποσιωπηθεί και αποσυρθεί από το προσκήνιο, είναι η μόνη δυνατή λύση, ώστε να κατοχυρωθούν αρχικά μεν η ηρεμία του Ιδρύματος, και στη συνέχεια η ακαδημαϊκή ανάπτυξη και προοπτική του.



Η ερώτηση του βουλευτή (και καθηγητή του ΕΚΠΑ) κ. Φορτσάκη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κύριο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: Αυθαίρετα κριτήρια επιλογής μελών ΣΕΠ του ΕΑΠ


Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η από 2-3-2017 Προκήρυξη της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για επιλογή μελών Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) για τα ακαδημαϊκά έτη 2017- 2020, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αιτία είναι τα επισυναπτόμενα σε αυτήν κριτήρια επιλογής των υποψηφίων μελών ΣΕΠ, ο τρόπος μοριοδότησής τους, καθώς και η αόριστη αναφορά τους σε «συγκεκριμένες οδηγίες μοριοδότησης» που θα δοθούν εκ των υστέρων στις Επιτροπές Αξιολόγησης των υποψηφίων.


Σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής των μελών ΣΕΠ που συνοδεύουν την Προκήρυξη, η εμπειρία διδασκαλίας στο ΕΑΠ, αντίθετα με τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πρακτική, δεν θεωρείται προσόν, αλλά μειονέκτημα, αφού τιμωρείται με «αρνητική μοριοδότηση». Συγκεκριμένα, προβλέπεται κριτήριο με τίτλο «ανανέωση του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΕΑΠ», που ορίζει ότι στην μοριοδότηση των υποψηφίων που δεν είχαν ποτέ σύμβαση με το ΕΑΠ για διδασκαλία σε τμήμα φοιτητών θα προστίθενται 20 μονάδες. Αντίστροφα, για τους υποψήφιους που έχουν διατελέσει μέλη ΣΕΠ ορίζεται ότι «για κάθε ακαδημαϊκό έτος σύμβασης με τμήμα φοιτητών θα αφαιρείται μία μονάδα».


Ακόμη, η Διοίκηση του ΕΑΠ πρωτοτυπεί εισάγοντας το κριτήριο της «διαθεσιμότητας» στην εν λόγω Προκήρυξη, το οποίο συναρτά με την κύρια επαγγελματική ιδιότητα, τις άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες και δεσμεύσεις των υποψηφίων και στο οποίο δίνει σημαντική μοριοδότηση (20 μονάδες).


Παράλληλα με τα παραπάνω πρωτόγνωρα κριτήρια, υπόνοιες αδιαφάνειας της όλης διαδικασίας προκαλεί και η επιλογή της Διοίκησης του ΕΑΠ να δώσει περισσότερες οδηγίες μοριοδότησης εκ των υστέρων στις Επιτροπές Αξιολόγησης και όχι ταυτόχρονα με την Προκήρυξη.

O Ενιαίος Φορέας Μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ στη Γενική Συνέλευση της 3ης Απριλίου 2017 εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «η τρέχουσα προκήρυξη για τις θέσεις των μελών Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού της επόμενης τριετίας (2017-2020) δεν ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις κατατεθειμένες προτάσεις των Κοσμητειών του ΕΑΠ». Επίσης, ο Ενιαίος Φορέας Μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ ζήτησε την ακύρωση της προκήρυξης αυτής και την αντικατάστασή της από τις σχετικές εισηγήσεις των Κοσμητειών.


Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Με βάση ποια διαδικασία και ποια μελέτη προέκυψαν τα κριτήρια επιλογής μελών Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) του ΕΑΠ σύμφωνα με την από 2-3-2017 Προκήρυξη της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου;


2) Πρόκειται το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τα κριτήρια αυτά, ώστε να καταστούν περισσότερο διαφανή και δίκαια για τους υποψηφίους; Πρόκειται το Υπουργείο να αποσύρει την επίμαχη Προκήρυξη;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ



Και η απάντηση του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα


Mετά τη δημοσίευση της προκήρυξης για τα μέλη του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την προσεχή τριετία 2017-2020, έχει ξεσπάσει πολύς θόρυβος. Είναι σαφές ότι πολλοί ενοχλήθηκαν από την ανανεωτική στρατηγική που έχει εμπεδώσει στο ΕΑΠ η σημερινή Διοικούσα Επιτροπή, εξαιτίας της οποίας θίγονται κατεστημένες νοσηρές πρακτικές, παραδοσιακές νοοτροπίες εξωθεσμικού χαρακτήρα και πελατειακά δίκτυα που συνδέονταν με συγκεκριμένους κύκλους επιρροής του Ιδρύματος. Στην κατεύθυνση της πολεμικής εναντίον της Διοίκησης του ΕΑΠ έχουν συστρατευθεί πλείστοι όσοι (συνδικαλιστικές παρατάξεις, βουλευτές της αντιπολίτευσης, τύπος, διάφορες ιστοσελίδες κλπ) στη σταθερή υπονόμευση του έργου που συντελείται στο ΕΑΠ.


Επικαλούνται αντισυνταγματικά κριτήρια στην προκήρυξη, όταν το 80% των κριτηρίων συνδέονται απολύτως με την επιστημονική δραστηριότητα του υποψηφίου (δημοσιευμένο έργο, συνάφεια αντικειμένου, εμπειρία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εν γένει διδακτική εμπειρία). Επικεντρώνουν στο κριτήριο της διαθεσιμότητας (20%), η οποία συναρτάται με τις επαγγελματικές δραστηριότητες και δεσμεύσεις των υποψηφίων. Θέλουν να διαιωνιστεί η δυνατότητα ορισμένων για δεύτερο και τρίτο μισθό, την ώρα που ικανοί και άξιοι επιστήμονες αναγκάζονται να αποδημήσουν στο εξωτερικό για να επιβιώσουν. Καταφέρονται εναντίον του κριτηρίου ανανέωσης του ΕΑΠ, επειδή εννοούνται όσοι ανεξαιρέτως δεν έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με το Ίδρυμα, κυρίως νέοι επιστήμονες.


Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η καλόπιστη -έστω και σκληρή κριτική στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου είναι επιθυμητή και ίσως δημιουργική. Η «κριτική» όμως εναντίον της σημερινής Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ έχει ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο. Έχει χαρακτηριστικά τυφλής πολεμικής έξω από τα δημοκρατικά όρια που έχει κατακτήσει η ίδια η Πανεπιστημιακή Κοινότητα (βλέπε ανακοίνωση ΚΙΠΑΝ).


Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η στήριξη της πολιτικής της Διοικούσας του ΕΑΠ είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ για την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση ενός Πανεπιστημίου που έχει αγκαλιάσει η Ελληνική κοινωνία




Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Σχετικοί Σύνδεσμοι

bottom of page